ШИПШИНА.Плоди деяких видів (зокрема коричної) містять багато вітаміну С, цукру, каротину тощо.
Збирають плоди в період їхньої стиглості, наприкінці серпня — у вересні; збирати слід обережно, вручну, у брезентових чи інших рукавицях, безпосередньо з куща, причому тільки цілі яскраво-червоні, незіпсовані плоди, коли вони ще тверді, намагаючись не м'яти їх. Перестиглі плоди стають соковитими, м'якими й збирати їх важче. Складати плоди слід у кошики, обтягнуті тканиною, збирання слід закінчити до настання заморозків. Свіжозібрані плоди треба негайно сушити або переробити.
Шипшина корична, Шипшина травнева — один із різновидів шипшин, найбагатший на вітамін С.
Плід — несправжня ягода з численними горішковидними сім'янками всередині. Плоди м'ясисті, зверху гладенькі, всередині волосисті, оранжеві або червоні, приємні на смак.Цвіте у травні— червні, ягоди достигають у жовтні.
СУШЕНА ШИПШИНА
Сушені плоди шипшини використовувалися для лікування ще в п'ятнадцятому столітті. Сушена шипшина містить настільки багато вітамінів і корисних речовин, що за своїми цілющими якостями перевершує дуже багато рослин.
У холодну пору року настій із сушених плодів шипшини допоможе збільшити опірність організму до простудних захворювань. Настої і відвари володіють загальнозміцнюючими, тонізуючими властивостями. Настої широко застосовують при авітамінозах і інфекційних захворюваннях. Плоди шипшини дуже часто входять в склади полівітамінних зборів. У домашніх умовах приготувати сушену шипшину можна в прочинених духовках. Температура повинні бути не вище 100 ° С. Приготування займе 3-4 години.
СІК ШИПШИНИ
У соку шипшини залишаються всі вітаміни і корисні речовини, що містяться в плодах. Приготувати сік шипшини можна самостійно в домашніх умовах:
гарненько промийте стиглі плоди під струменем води;
обсушите і звільніть м'якоть від насіння;
в киплячій воді потрібно бланшувати плоди протягом пари хвилин (поки вони не размягчатся);
м'які плоди шипшини потрібно протерти через сито або зробити це за допомогою маточки;
додайте цукор у воду, в якій бланшується шипшина, з розрахунку 200г цукру на 1 літр води;
перетерті плоди повертаємо в каструлю з сиропом і доводимо масу до кипіння;
попередньо стерилізуємо банки і розливаємо в них сік.
ВАРЕННЯ ІЗ ШИПШИНИ
Для приготування варення з шипшини використовують практично всі частини цього куща. Можна приготувати варення з плодів шипшини, його листя і пелюсток. Ось кілька рецептів приготування варення з шипшини.
Варення з ягід шипшини
Інгредієнти:
ягоди шипшини – 2 кг
цукор – 6 склянок
лимонна кислота
Приготування:
Зрілі плоди потрібно гарненько промити і очистити від насіння. Плоди потрібно залити водою і довести до кипіння. Ягоди процідити і обсушити. Пересипати ягоди в сироп середньої густоти і варити в три заходи, поки вони не стануть прозорими. Наприкінці варіння потрібно додати трохи лимонної кислоти. Гаряче варення швидко розлити по стерилізованим банкам і закатати.
Повидло — продукт уварення подрібнених до пюреподібного стану плодів і ягід з додаванням в кінці варіння цукру.
Для приготування повидла використовують зрілі і перезрілі плоди, видаливши попередньо зігнилі чи пошкоджені частини та очищені від насіння. Підготовлену сировину уварюють на слабкому вогні без додавання цукру. Цукор додають в кінці варіння, так як рідке пюре випарюється швидше. При цьому скорочується термін варіння, а повидло виходить світліше і краще за смаком і ароматом.
Щоб повидло не пригоріло, масу помішують безперервно.
Повидло готове, коли при помішуванні лопатка починає залишати за собою незникаючу виразну борозенку.
Гаряче повидло розфасовують в сухі чисті банки, відразу закупорюють і охолоджують. Інколи додають різноманітні прянощі — корицю, гвоздику та ін.
При каменях в нирках, проблемах з сечовим міхуром використовуються насіння плодів подрібнене в порошок (3 грама в день). Краще порошок насіння випити в ложці води або в ложці кислого вина. 


















